donderdag 28 april 2016

De nabeschouwing van het heuvelvoorjaar! (Deel 1)


En het zit er alweer op, het heuvelvoorjaar. Het voorjaar is dit seizoen erg goed afgesloten met een prachtige overwinning van Wout Poels in een wintsere Luik-Bastenaken-Luik! Maar hoe hebben de andere ploegen en renners het gedaan? Het zijn tenslotte erg belangrijke koersen die elke ploeg wil winnen, maar er zijn maar drie ploegen die ook daadwerkelijk hebben gewonnen waaronder zelfs een Pro-Continental ploeg. Hieronder staat per ploeg beschreven hoe goed ze het nu eigenlijk hebben gedaan.

AG2R La Mondiale
Deze ploeg heeft geen uitgesproken kopman voor de heuvelklassiekers en ze hebben dan ook geen top tien uitslag gereden. Jan Bakelants eindigde op de dertiende plek in de Amstel Gold Race en in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik reed hij tweemaal in de top dertig. In de Waalse Pijl was de jonge Fransman Pierre Latour de beste renner voor AG2R, hij eindigde op een mooie negentiende plek. De andere jonge Fransman, Romain Bardet, was de best geklasseerde in Luik-Bastenaken-Luik, hij finishte op een dertiende plek. Al met al heeft deze ploeg geen top uitslag gereden, maar wel steeds in de top twintig wat toch een redelijke prestatie is voor AG2R.

Astana
Bij Astana moet er altijd gepresteerd worden, dus ook in de heuvelklassiekers. Renners die hoog konden eindigen waren er genoeg, zoals Nibali, Rosa en Fuglsang. Maar het was vooral Rosa die de redelijke uitslagen haalde. Hij eindigde tweeëntwintigste in de Amstel Gold Race en in de Waalse Pijl finishte Rosa op een twintigste plek. In Luik-Bastenaken-Luik behaalde hij wel een top tien plaats, hij eindigde tiende, een plaats boven zijn ploeggenoot Kangert. Nibali viel erg tegen in deze ploeg, hij reed in geen enkele heuvelklassieker mee om de prijzen. Het was enigszins te verwachten want ook in de voorbereidende koersen was hij niet top.

BMC
BMC had dit jaar de pech dat de ene kopman, Phillipe Gilbert, zichzelf had uitgeschakeld door een vechtpartij met een automobilist en dat de andere kopman, Greg Van Avermaet, nog aan het herstellen was van zijn val in de Ronde van Vlaanderen. Maar toch hebben ze driemaal in de top dertig gereden, in de Amstel Gold Race werd de jonge Belg Vliegen zelfs negende. In de Waalse Pijl was de andere jonge Belg, Dylan Teuns, de best geklasseerde renner van BMC, evenals in Luik-Bastenaken-Luik waar hij op een zeventiende plaats eindigde. Dus zonder de grote kopman Gilbert hebben ze toch redelijke resultaten neergezet.

Cannondale
Voor Cannondale was Tom-Jelte Slagter de kopman, maar hij was absoluut niet in vorm en heeft geen enkel goed resultaat gereden in de heuvelklassiekers. In de Amstel Gold Race viel heel Cannondale erg tegen, de eerste renner die binnenkwam was Ales Howes, op plek 32. In de Waalse Pijl verraste de Canadees Woods met een bijna top tien plek, hij eindigde twaalfde. Luik-Bastenaken-Luik was ook geen succes voor de Cannondale formatie, wederom was Alex Howes de beste renner, op plaats 21.

Dimension Data
Ook Dimension Data kon absoluut geen potten breken dit voorjaar. Geen enkele top twintig plaats dit seizoen, Pauwels was de enige renner die in de buurt kwam, met een 24ste plaats in de Waalse Pijl. De Amstel Gold Race was helemaal niets voor Dimension Data, de eerste renner, Boasson Hagen, rolde pas op plaats 56 over de finish. Ook in Luik-Bastenaken-Luik was het geen goede prestatie, ditmaal was Igor Anton de eerste die over de meet kwam, hij eindige op plaats 42. Kortom, een heuvelvoorjaar om snel te vergeten voor Dimension Data.

Etixx-Quickstep
Bij Etixx-Quickstep waren er twee kopmannen die voor de overwinning moesten gaan. Dat is ze niet gelukt, maar wel twee podiumplaatsen. Alaphillipe werd namelijk tweede in de Waalse Pijl en Daniel Martin derde in dezelfde wedstrijd. In de Amstel Gold Race was wederom Alaphillipe de beste man van Etixx, hier werd hij zesde. Ook in Luik-Bastenaken-Luik was hij als eerste binnen van Etixx, op plek 23. Dus geen overwinning, maar ze mogen tevreden zijn bij Etixx.

FDJ
Deze koersen zijn niet de favoriete koersen van FDJ en dat is ook aan de uitslag te zien. Geen enkele renner wist de top tien te bereiken, de beste plaats was de achttiende plaats van Vichot in de Amstel Gold Race. In de Waalse Pijl wisten ze niet verder te komen dan plek 44 met Jéremy Roy en in Luik-Bastanaken-Luik was het nog slechter, Anthony Roux kwam als 57ste over de meet. Het was duidelijk niet het heuvelvoorjaar van FDJ.

IAM Cycling
Ook bij IAM Cycling waren de prestatie allesbehalve goed. Dries Devenyns was de renner met de hoogste positie, namelijk plaats 29 in de Waalse Pijl. Een andere Belg bij IAM Cycling, Oliver Naesen, eindigde op plek 35 in de Amstel Gold Race. In Luik-Bastenaken-Luik wisten ze ook geen goede prestatie neer te zetten, Denifl kwam als eerste van IAM over de meet, hij werd 41ste.

Lampre-Merida
Lampre-Merida had twee kopmannen, Rui Costa en Ulissi, en beide renners hebben goed gepresteerd. Vooral de Portugees blonk uit in Luik-Bastenaken-Luik, waar hij derde werd. Ook in de Amstel Gold Race (zeventiende) en in de Waalse Pijl (tiende) reed hij goede wedstrijden. Diego Ulissi reed ook tweemaal top tien, zevende in de Amstel Gold Race en achtste in de Waalse Pijl. Luik-Bastenaken-Luik bleek te koud voor de Italiaan, Hij kwam pas binnen op plek 55. Maar al met al een goed heuvelvoorjaar voor Lampre-Merida.

Lotto-Soudal
Waar de andere Belgische Worldtour ploeg twee podiumplaatsen behaalde, moet deze Belgische ploeg het doen met een top tien plek, de tiende plek van Tim Wellens in de Amstel Gold Race. Maar Wellens was een van de weinige renners die wel ten aanval trok, maar dat leverde dus geen succes op. In de andere twee koersen was een andere Belg de beste van Lotto-Soudal, Jelle Vanendert eindigde namelijk op plek achttien in de Waalse Pijl en op plek 22 in Luik-Bastenaken-Luik. Het was dus geen geweldig heuvelvoorjaar voor Lotto-Soudal, maar er is tenminste wel aanvallend gereden!

Dit was deel 1 van de nabeschouwing, deel 2 met onder andere de Nederlandse ploegen Roompot Oranje Peloton en LottoNL-Jumbo komt morgen online.

 

Over mij

Yannick Lammers
16 jaar

Neem contact met ons op

Email: yannicklammers@gmail.com

Ons team