maandag 4 mei 2015

Giro D'Italia 2015: De voorbeschouwing

Op zaterdag 9 mei start een van de drie grote rondes, De Giro D'Italia. Hier komt een voorbeschouwing met alle etappes, alle deelnemers en de favorieten voor het klassement! Ik hoop op een mooie Giro met veel strijd!

Het parcours
Het parcours is zoals elk jaar erg heuvelachtig. Er wordt dit jaar wel in eigen land gestart, dat was vorig jaar niet zo, toen werd er gestart in Ierland. Dit jaar telt maar twee tijdritten (waarvan een ploegentijdrit), zeven vlakke ritten, vier heuvelritten en maar liefst acht bergritten. Het wordt dus een Giro voor echte klimmers, maar de enige individuele tijdrit is er wel eentje 59 kilometer! Andere sleuteletappes zijn etappe 5, 15, 16 en 20. Hieronder staat elke etappe nog eens beschreven.


Etappe 1: San Lorenzo al Mare-San Remo, 17,6 km (ploegentijdrit)
Deze Giro start net als vorig jaar met een ploegentijdrit. Deze tijdrit is 17,6 kilometer lang, dus veel tijdverschil zal er niet zijn. De route is wel naast de zee, dus wind zou een belangrijke rol kunnen spelen in deze tijdrit!

Etappe 2: Albenga-Genua, 173 km (vlakke rit)
Deze etappe is een typische rit voor sprinters. Alle ploegen zijn nog erg fit dus zal het makkelijk zijn de koers te controleren. Dan komt er ook nog bij dat de eerstvolgende mogelijkheid voor de sprinters pas de zesde etappe is. Dus de kans dat hier een sprinter wint, is nagenoeg zeker.

Etappe 3: Rapallo-Sestri Levante, 136 km (bergetappe)
Het is in de derde etappe al gelijk klimmen geblazen. Doordat het een relatief korte etappe is wordt het erg voorspelbaar. Op veertig kilometer van het eind is de laatste klim van de dag, de Barbagelata. Dat is een klim van tweede categorie.

Etappe 4: Chiavari-La Spezia, 150 km (heuveletappe)
Vandaag is een mooie rit voor de heuvelspecialisten. Ook de aanvallers zijn hier kansrjik. De laatste klim van de dag, de Biassa, is namelijk geschikt voor een late aanval. Na de Biassa is het nog 10 kilometer voor de finish. La Spezia is overigens de geboorteplaats van een grote Italiaanse coureur, Alessandro Petacchi. De kans dat hij wint is erg klein, maar je weet het nooit met die Italiaan!

Etappe 5: La Spezia-Abetone, 152 km (bergetappe)
Dit is de eerste etappe die bergop finisht. De slotklim is niet erg stijl, de lengte maakt hem alsnog lastig. Dit is waarschijnlijk de eerste etappe waar de klassementsmannen zich helemaal van voren laten zien. Hierna komen twee vlakke etappes, dus reden genoeg voor de klimmers om zich helemaal uit te leven!

Etappe 6: Montecatni Terme-Castiglione Della Pescaia, 181 km (vlakke rit)
Dit is eindelijk weer een rit voor de sprinters. Er zijn deze dag ook geen bergpunten te verdienen. Toch zal er wel een kopgroepje ontstaan, maar die worden ongetwijfeld ingelopen.

Etappe 7: Grosetto-Fiuggi, 263 km (vlakke rit)
Ook al wordt deze rit gezien als een vlakke rit, een sprinter gaat hier zeker niet winnen. Dat komt vooral door de lengte van de etappe, het is immers de langste van de hele ronde. Ook is de finish niet helemaal vlak maar loopt langzaam op. Het wordt een etappe voor de renners met punch die een lange afstand goed aankunnen. Deze etappe zal zeker spektakel opleveren, alleen zullen de klassementsmannen zich nog even rustig houden!

Etappe 8: Fiuggi-Campitello Matese, 188 km (bergetappe)
Dit is tot nu toe de tweede etappe die bergop finisht. Er zijn waarschijnlijk veel aanvallen te verwachten, aangezien het nergens vlak is. Klassementsmannen die zich erg goed voelen zullen ook zeker iets gaan proberen! Deze streek is overigens de geboorteplaats van Davide Appolonio. Hij is de enige renner uit Molise (deze regio) die de Giro heeft weten uit te rijden. Hij komt dit jaar uit voor Androni Giocattoli.

Etappe 9: Benevento-San Giorgio Del Dannio, 212 km (Heuveletappe)
Dit is een etappe voor echte avonturiers. Het is een lange etappe en het blijft maar omhoog en omlaag gaan. De volgende dag is er een rustdag dus vandaag zullen de renners zich nog een keer laten zien om daarna lekker een dagje uit te rusten!

Etappe 10: Civitanova Marche-Forli, 195 km (vlakke rit)
Deze rit wordt zeer waarschijnlijk eentje voor de sprinters. De laatste dertig kilometer zijn nagenoeg vlak en ook daarvoor wordt er nauwelijks geklommen. Het is dus voor de klassementsmannen rustig beginnen na de rustdag!

Etappe 11: Forli-Imola, 147 km (heuveletappe)
Het is misschien geen lange rit, toch is het erg zwaar. De renners hebben al tien etappes in de benen en het blijft hier maar omhoog en omlaag gaan. De laatste drie rondjes worden gereden op het racecircuit van Imola. Het is echter geen vlak circuit, het blijft maar omhoog en omlaag gaan. Het wordt dus in ieder geval geen sprinter die gaat winnen!

Etappe 12: Imola-Vicenza, 190 km (heuveletappe)
Vandaag staat wederom een heuveletappe op het programma. De etappe begint echter erg vlak, de laatste 65 kilometer wordt er wel veel geklommen. Het is echt een etappe voor aanvallers met een sterke aanval op de vele steile klimmetjes!

Etappe 13: Montecchio Maggiore-Jesolo, 153 km (vlakke rit)
In deze etappe zal niet veel gebeuren. Iedereen vreest namelijk de lange tijdrit van morgen. Het wordt dus zeker een etappe voor de sprinters!

Etappe 14: Treviso-Valdobbiadene, 59,2 km (individuele tijdrit)
Deze etappe gaat de hele Giro veranderen. Hier wordt bekend welke renners er mee gaan doen om de winst en welke renners moeten afhaken. Vooral de lengte, bijna 60 kilometer, gaat parten spelen. Klimmers die voor een klassement willen gaan moeten hier alles geven zodat ze niet teveel tijd verliezen. Het is geen vlakke tijdrit, na 30 kilometer wordt het erg heuvelachtig.

Etappe 15: Marostica-Madonna di Campiglio, 165 km (bergetappe)
Na de zware tijdrit is het gelijk weer klimmen geblazen in de Giro. Het is zeker niet de zwaarste etappe, maar het is een begin van een mooie slotweek. Klimmers die gister tijd hebben verloren zullen al gelijk beginnen met seconden terugpakken. De slotklim, de Madonna di Campiglio, was ook de slotklim in 1999. Marco Pantani won daar zijn vierde etappezege van die Giro. In diezelfde Giro werd hij eruit gezet wegens een te hoog hematocrietwaarde.

Etappe 16: Pinzolo-Aprica, 175 km (bergetappe)
Deze etappe is de koninginnenrit van de Giro 2015. Om te beginnen komen er twee klimmen van de tweede categorie, vervolgens komt de Aprica, dan de gevreesde Mortirolo en dan nog eens de Aprica. De Mortirolo is de zwaarste berg van de dag, en dat is ook logisch aangezien er stroken zijn van 18 procent. In 2012 was de Mortirolo ook opgenomen in het parcours, toen was het Thomas de Gendt die daar won. Dit is duidelijk dé etappe van deze Giro!

Etappe 17: Tirano-Lugano, 136 km (vlakke rit)
Na de zware rit van gister staat er vandaag een rustige etappe op het programma. Alleen in het begin is er een klimmetje van de derde categorie, daarna is het redelijk vlak doorrijden naar de finish. Vluchters zijn ook zeker niet kansloos, aangezien het een relatief korte etappe is.

Etappe 18: Melide-Verbania, 172 km (bergetappe)
De start van deze etappe is nog erg rustig. Maar op vijftig kilometer van het eind is er een zware klim, de Monte Ologno. Zeker nu er al 17 etappes verreden begint ook de vermoeidheid een rol te spelen en kunnen er rare dingen gebeuren in deze etappe.

Etappe 19: Gravellona Toce-Cervinia, 236 km (bergetappe)
Dit is een van de zwaarste etappes van deze Giro. Zoals eerder gezegd gaat vermoeidheid een rol spelen. Vooral de lengte, 236 km, is erg belangrijk vandaag. Dan zijn er ook nog drie bergen van de eerste categorie dus een erg zware rit vandaag!

Etappe 20: Saint-Vincent-Sestrière, 196 km (bergetappe)
Dit is de laatste etappe waar de klassementsmannen nog een keer alles kunnen geven. Vandaag is de misschien wel de mooiste klim van de Giro, de Colle delle Finestre. Het is in ieder geval de hoogste en daarom krijgt hij de benaming 'Cima Coppi'. Het aparte van deze klim is dat na 10 kilometer klimmen de weg overgaat in grind, wat de klim nog zwaarder maakt. Het is dus een ware veldslag op de laatste bergetappe!

Etappe 21: Turijn-Milaan, 185 km (vlakke rit)
Nu inmiddels de winnaar bekend is moet er nu alleen nog maar naar Milaan worden gereden, om de Giro helemaal af te sluiten. Deze etappe is helemaal vlak dus we hoeven niet veel te verwachten van deze etappe.


De favorieten

Algemeen klassement
De grootste favoriet is de Spanjaard Alberto Contador. Hij heeft in 2008 al eens de Giro gewonnen en ook 3 keer de Vuelta en twee keer de Tour de France. Het parcours lijkt Contador ook wel te liggen, vooral de vele bergetappes moeten de Spanjaard goed doen.

Een van de concurrenten van Contador is de Colombiaan Uran. Uran werd vorig jaar tweede in de Giro en zal er alles aan doen om nu met de hoofdprijs ervandoor te gaan. Het parcours ligt Uran ook, Uran zal vooral veel hebben aan zijn tijdritcapaciteiten, die altijd vrij goed zijn. Ook al was hij in Romandië nog niet top, Uran heeft alles op de Giro gezet dus ik neem aan dat hij dan in vorm is!

De andere grote concurrent is een Australiër. Richie Porte van Team SKY zal er ook alles aan doen om met de hoofdprijs naar huis te gaan. Porte is dit seizoen erg goed in vorm, hij heeft namelijk het eindklassement gewonnen van de Ronde van Trentino, Ronde van Catalonië en Parijs-Nice. Dat maakt het zeker tot de favorieten in deze Giro. Porte heeft de afgelopen jaren alles op de tour gezet voor Froome maar zal nu het volledige kopmanschap krijgen bij SKY. De Australiër heeft erg goede knechten, König, Nieve en Henao zullen hem lang in de bergen kunnen bijstaan.

Ook de jonge Italiaan Fabio Aru behoort tot de favorieten deze Giro D'Italia. Hij was vorig jaar echt doorgebroken met een derde plaats in de Giro en een vijfde plaats in de Vuelta. Ook dit jaar gaat Aru proberen het podium te bereiken. Het enige probleem voor Aru deze Giro is de lange tijdrit. Aru is geen goede tijdrijder en zal het lastig krijgen in de tijdrit!


De outsiders
Een van de outsiders is Zakarin. Vorig jaar was hij nog onbekend onder de meeste fans. Inmiddels is hij al een stuk bekender door top tien te rijden in de Ronde van het Baskenland en te winnen in Romandië. Het is nog wel afwachten hoe goed Zakarin het gaat doen in een drieweekse ronde. Wel heeft hij laten zien over een goede tijdrit te beschikken en ook goed bergop te kunnen rijden!

Een andere outsider is de belg Jurgen van den Broeck. Van den Broeck heeft al veel grote rondes gereden maar de laatste jaren wil het maar niet lukken. Vorig jaar was Van den Broeck nog kopman in de Tour de France, maar wist het weer niet waar te maken. Dit keer mag de Belg het proberen in de Giro. Hij is in ieder geval goed in vorm, hij reed een goede afsluitende tijdrit in de Ronde van Romandië.

Ook de Nederlander Steven Kruiswijk wil een goed klassement rijden in de Giro D'Italia. Vorig jaar deed Kruiswijk mee aan de Tour de France, daar eindigde hij op een goede vijftiende plaats. Dit jaar is Kruiswijk dus de kopman voor LottoNL-Jumbo in de Giro. Zelf is hij tevreden met een top tien en dat moet er in zitten als hij goed in vorm is!

Pozzovivo wil dit jaar ook weer een goed klassement rijden. De Italiaan werd vorig jaar vijfde en wil dit jaar wederom een goede klassering rijden. Pozzozivo is 32 jaar, dus dit worden de laatste jaren van de Italiaan. Maar hij heeft laten zien dat hij dit seizoen nog erg goed is, hij heeft namelijk de derde rit gewonnen in de Ronde van het Baskenland. Hij zal er zeker alles uit halen om weer een goed klassement te rijden in eigen land!

De favorieten op een rijtje:
***** Contador
**** Uran, Aru en Porte
*** Vandenbroeck en Zakarin
** Kruiswijk en Pozzovivo
* Atapuma en Ulissi

De Deelenemers
Voor alle deelnemers: klik hier (Procyclingstats)

 

Over mij

Yannick Lammers
16 jaar

Neem contact met ons op

Email: yannicklammers@gmail.com

Ons team