maandag 13 juli 2015

Tour de France 2015: Wat weten we na een week?

13 juli 2015

Na negen dagen koers hebben de renners eindelijk een rustdag in Pau. Er is de afgelopen week veel gebeurd, zoals elke tour. Hieronder een samenvatting van de afgelopen week!

Spektakel in Utrecht
Het was een speciale Grand Départ voor de Nederlanders! Hij startte namelijk in Utrecht. Het was een geweldige openingstijdrit met maar liefst 350.00 man. Heel Nederland had gehoopt op Tom Dumoulin, het was inmiddels 26 jaar geleden dat een Nederlander het geel droeg. Maar Dumoulin was niet goed genoeg en eindigde op een vierde plaats. Ook Jos van Emden en Wilco Kelderman eindigde in de top tien, dus een mooie dag voor de Nederlanders!

De winnaar van de dag, Rohan Dennis

De grote vier
Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana. Dat zijn de vier favorieten voor de eindzege van deze tour. Na de eerste week heeft Chris Froome de gele trui en Contador staat op 1 minuut en 3 seconden. Nibali en Quintana hebben al een grotere achterstand, Quintana staat op 1:59 en Nibali al op 2:22. Op de Mur van Bretagne leek Nibali ook niet erg sterk en verloor een paar seconden. Van de vier lijkt Froome dus de sterkste, al kan Quintana het hem nog moeilijk maken. Contador ziet er nog wat vermoeid uit van de Giro, maar met Contador weet je het nooit!
Algemeen klassement van de grote vier:
1. Chris Froome
2. Alberto Contador +01:03
3. Nairo Quintana +01:59
4. Vincenzo Nibali +02:22

Alberto Contador in de tweede etappe naar Neeltje Jans

Veel valpartijen
Zoals in bijna elk jaar waren er in de eerste week veel valpartijen. Vooral de valpartij van de etappe naar Huy zag er erg uit. Een van de uitvallers was Tom Dumoulin in de witte trui. Ook de gele trui Fabian Cancellara startte niet meer in de volgende etappe. In een andere valpartij viel de volgende gele trui Tony Martin, ook hij startte niet meer. De Nederlanders Robert Gesink en Bauke Mollema zijn nagenoeg ongeschonden door de eerste week gekomen. Hopelijk zijn er in de volgende etappes minder valpartijen. De grote vier hebben alle vier ook nog geen last van een valpartij gehad. Alleen Nibali is een keer onderuit gegaan, maar daar hij heeft niets aan over gehouden.

Fabian Cancellara die de etappe nog wel uitrijdt met maar liefst twee gebroken rugwervels

De Franse hoop
Alle Fransen hoopten op een top vijf plaats met Thibaut Pinot of Romain Bardet. Beide renners hebben vorig jaar laten zien dat ze in staat zijn om een goed klassement in de Tour de rijden. Ook dit jaar werd verwacht dat ze een goed klassement laten zien. Maar het tegendeel is waar. De twee jonge Fransen hadden niet zo'n goede week en staan al ver in het klassement (Bardet staat 21ste op 04:38 en Pinot staat 29ste op 08:05). Maar een andere jonge Fransman, Warren Barguil, was wel erg goed in de eerste week. Bijna elke etappe reed hij vooraan en verloor geen tijd in de waaieretappe naar Neeltje Jans en ook in de kasseienetappe naar Cambrai eindigde hij bij de eersten. De Fransen hebben ook al een etappezege op zak, in de achtste etappe naar de Mur van Bretagne was Alexis Vuillermoz de snelste. In de bergetappes kan Barguil zijn goede klassement proberen te behouden en kunnen Pinot en Bardet nog voor een dagzege gaan of voor de bolletjestrui!

Alexis Vuillermoz wint op de Mur van Bretagne

Daniel Teklehaimanot
Hij was de allereerste Eritreeër die start in de Ronde van Frankrijk. Hij mocht als eerste starten in de openingstijdrit in Utrecht en werd luid aangemoedigd. Teklehaimanot had al snel een doel voor ogen, de bolletjestrui veroveren. In de zesde etappe waren drie bergjes van vierde categorie, net genoeg om de bolletjestrui te kunnen veroveren. Dus trok hij ten aanval en probeerde alle bergpunten op te rapen onderweg. En hij is daarin geslaagd! Daniel Teklehaimanot draagt zijn geliefde bolletjestrui! Hij en landgenoot Merhawi Kudus zijn inmiddels uitgegroeid tot helden in Eritrea en zij zullen zich nog zeker laten zien in de bergen!

Daniel Teklehaimanot op het podium in de bolletjestrui

De strijd om groen
De afgelopen drie jaar was Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) de winnaar van de groene sprinttrui. Ook dit jaar zal hij er alles aan doen om deze trui te veroveren. Zijn grote concurrent is André Greipel. Greipel staat maar drie punten achter Sagan en wil ook erg graag de puntentrui veroveren. De komende twee weken zijn in het voordeel van mannen als Sagan, Van Avermaet en Degenkolb. Van Avermaet gaat de ronde niet uitrijden in verband met de zwangerschap van zijn vriendin maar Degenkolb kan nog een serieuze tegenstander worden. Kortom, de strijd om het groen is nog lang niet gestreden!
Puntenklassement:
1. Peter Sagan 213 pt.
2. André Greipel 210 pt.
3. Mark Cavendish 159 pt.
4. John Degenkolb 158 pt.
5. Bryan Coquard 102 pt.

André Greipel wint de vijfde etappe in de groene trui

De komende twee weken
In de twee komende weken komen eindelijk de bergen. Gelijk finishen we morgen op La Pierre Saint Martin, een Haut Categorie col in de Pyreneeën. Daarna krijgen we nog een paar ritten in de Pyreneeën en in de laatste week gaan we naar de Alpen. Kortom, er is nog niets beslist in deze tour!

 

Over mij

Yannick Lammers
16 jaar

Neem contact met ons op

Email: yannicklammers@gmail.com

Ons team