zondag 17 mei 2015

Giro D'Italia 2015: Wat we tot nu toe weten

17 mei 2015

De Giro is al negen etappes bezig en de renners mogen morgen rusten. Een goed moment om te kijken wat er allemaal is gebeurd afgelopen week en welke renners opvallen. Het was in ieder geval een leuke week met veel spektakel!

De grote drie
Het is deze Giro erg duidelijk dat er drie man zijn die gaan uitmaken wie de Giro 2015 gaat winnen. De drie zijn de rozetruidrager Contador, Fabio Aru en de Australiër Richie Porte. Tot nu toe is Contador de eerste van de drie, maar het is erg spannend. Aru volgt namelijk op slechts 3 seconden en Porte staat derde op 22 seconden.


Machtig Astana
Aru heeft de tweede plaats natuurlijk aan zichzelf te danken, al heeft hij ook veel hulp aan zijn ploeg. Na negen etappes is het duidelijk dat Astana de sterkste ploeg is van het moment. Vooral de Spanjaard Mikel Landa rijdt erg sterk en staat vierde op 46 seconden. Astana heeft nu ook al een etappezege binnen met de 37 jarige Paolo Tiralongo. Een andere Italiaan bij Astana, Dario Cataldo, is ook erg goed deze Giro en staat vijfde op 1 minuut en 16 seconden.


Tegenvallende Uran
Er werd veel verwacht van Rigoberto Uran deze Giro. De renner van Etixx-Quickstep is al twee keer tweede geworden en hij wilde dit jaar weer meedoen om de overwinning. Maar hij is tot nu toe lang niet opgewassen tegen de grote drie, Contador, Aru en Porte. Uran staat nu achtste op 2 minuut en 10 seconden, dus een goed klassement zit er nog zeker in, maar de overwinning lijkt ver weg voor de Colombiaan.


Top tien voor Kruiswijk ver weg
Vóor de Giro was het grote doel voor Nederlander Steven Kruiswijk een top tien klassering in het algemeen klassement. Maar na de eerste zware etappe (etappe 5) zakte Kruiswijk er helemaal doorheen en is een top tien plek ver weg. Dus in plaats van een klassement wil Kruiswijk nu een rit winnen. Dat heeft hij al twee keer geprobeerd. Zeker de eerste keer, in etappe 8, zag het er goed uit voor Kruiswijk. Hij reed de hele etappe voorop en leek op weg naar een ritoverwinning. Op de slotklim werd het echter te zwaar voor Kruiswijk en werd voorbij gereden door andere vluchters. De etappe erna was Kruiswijk weer in de aanval, dit keer ging hij een stuk voorzichtiger met zijn krachten om. Hij was helaas te laat met zijn demarrage en kon niet meer bij Tiralongo komen, Kruiswijk eindigde op een tweede plek.


Vluchters erg succesvol
Na negen etappes zijn vier etappes gewonnen door een vluchter. In etappe vier was Formolo winnaar, in etappe vijf was het Jan Polanc, in etappe acht Intxausti en in etappe negen was Tiralongo de gelukkige winnaar. De komende weken zal zeker nog een paar keer een vluchter als eerste over de streep komen, misschien zelfs wel de Nederlander Kruiswijk!


Interessante feitjes
-Paolo Tiralongo (37 en 313 dagen) is tot nu toe de oudste renner die een etappe heeft gewonnen. Hij onttroont Giovanni Rossignoli, hij won de achtste rit in 1920. Rossignoli was toen 37 jaar en 185 dagen.
-André Greipel is de eerste Duitser die in drie Giro's een ritzege behaalde. Hij won namelijk de zesde etappe.
-Alberto Contador heeft nog nooit een leiderstrui weggegeven in een grote ronde. Elke keer als Contador de leiderstrui veroverde in een grote ronde, won hij uiteindelijk ook het algemeen klassement.
-Orica-Greenedge eerste ploeg met opeenvolgende winst in ploegentijdrit sinds 1986. In 1986 won Del Tongo-Colnago twee ploegentijdritten achter elkaar.

 

Over mij

Yannick Lammers
16 jaar

Neem contact met ons op

Email: yannicklammers@gmail.com

Ons team