dinsdag 24 februari 2015

Voorbeschouwing omloop het Nieuwsblad: Eindelijk begint het échte seizoen!


Eindelijk is het zover. Nog een paar nachtjes slapen en dan is het wielerseizoen eigenlijk pas écht begonnen. Namelijk op zaterdag 28 februari, dan begint Omloop het Nieuwsblad. Of Omloop het Volk, of nog langer geleden Gent-Gent. In dit bericht zal ik het parcours een keertje doornemen, het verloop van vorig jaar en iedereen opnoemen die voor mij favorieten zijn. In ieder geval heb ik nu al zin in Omloop het Nieuwsblad!

Het parcours 2015
Het parcours is in 2015 niet veel anders dan in 2014. Dus er wordt weer gestart in Gent en daar zal ook de finish zijn. Ook zijn in het parcours wederom vele vlaamse hellingen opgenomen met als bekendste helling de muur van Geraardsbergen.

Zoals u hierboven kunt zien is het weer ouderwets rijden door het mooie Vlaamse landschap!

Editie 2014:
In editie 2014 was het erg regenachtig. Om die reden waren er ook veel valpartijen, waaronder oud-wereldkampioen Thor Hushovd. Toch sprong er al vroeg een groepje renners weg, maar die werden uiteindelijk ingelopen. Vervolgens trok Sep Vanmarcke het peloton op sleeptouw, dat ging echter niet snel genoeg voor de Nederlanders Niki Terpstra en Lars Boom, zij kozen de aanval. De twee Nederlanders kregen Démare, Boasson Hagen en Van Bilsen. Kenneth van Bilsen en Arnaud Démare konden het tempo niet volgen waardoor die moesten lossen. Uiteindelijk werden ze toch ingelopen, dat kwam doordat Lars Boom een lekke band kreeg en Terpstra en Boasson Hagen niet goed samenwerkten. Een paar kilometer voor de finish was er een demarrage van Ian Stannard en Greg van Avermaet. Die twee gingen sprinten waar verrassend Ian Stannard de sterkste was van de twee!


Favorieten voor 2015:
***** Alexander Kristoff, Niki Terpstra en Van Avermaet
Die twee namen zijn mijn favorieten voor deze koers. Kristoff is mijn topfavoriet omdat hij alvast heeft laten zien dit seizoen dat hij goed in vorm is. Hij heeft namelijk de derde etappe gewonnen van de Tour of Oman. Die koers is uiteraard niet te vergelijken met deze, maar als hij daar kan winnen doet hij hier zeker mee voor de overwinning.

De andere favoriet is onze eigen Nederlander Niki Tersptra! Hij heeft ook laten zien dat hij dit seizoen al goed, namelijk door het winnen van de Tour of Qatar.  De vorige editie reed hij ook al erg goed mee, alleen werkte medevluchter Boasson Hagen niet goed mee. Dit keer zal hij revanche willen nemen en er alles aan doen om deze koers te winnen!
En natuurlijk is de nummer twee van vorig jaar ook favoriet voor deze koers. Hij was vorig erg sterk maar verloor verrassend van Ian Stannard. Dit jaar zal hij er natuurlijk alles aan willen doen om nu wel te winnen en heeft dan ook een grote kans om te winnen.

****Sep Vanmarcke, Edvald Boasson Hagen en Tom Boonen
Sep Vanmarcke is dé kopman voor Belkin deze klassiekers sinds Lars Boom naar Astana is gegaan. Hij zal zich gelijk willen bewijzen en aangezien hij vorig jaar vierde werd en won in 2012, is Sep Vanmarcke toch ook wel een goede kandidaat om te winnen.
Edvald Boasson Hagen verwacht ik ook wel wat van. Hij zit nu in een nieuwe ploeg, Team MTN Qhubea, waar hij een stuk meer vrijheid heeft dan eerst. Dat deed hem erg goed zei hij dus ik hoop dat hij weer zijn oude niveau haalt en als hij dat ook echt haalt is hij zeker goede kanshebber voor deze koers.
Ook Tom Boonen moet je nooit wegschrijven. Hij rijdt al heel wat jaren in het peloton en heeft ook heel veel koersen gewonnen, echter deze koers staat nog niet op zijn palmares. Aangezien dit toch wel de laatste jaren worden van Tom Boonen zal hij wel erg gemotiveerd zijn om deze koers ook nog te winnen, dus een goede kanshebber voor de wedstrijd!
*** Jürgen Roelandts en Ian Stannard
Ook Jürgen Roelandts is een kanshebber. Echt voor de overwinning meestrijden zal wat moeilijk worden, maar een goede klassering rijden moet zeker lukken. Heeft met Lotto-Soudal toch wel een aardige ploeg om zich heen die hem goed kunnen helpen.
Natuurlijk is de winnaar van editie 2014 een kanshebber om te winnen. Vorig jaar was toch wel een verrassing, maar dat hij het kan heeft hij wel bewezen. Wie weet loopt de koers weer precies zoals hij wilt en kan hij weer mee sprinten voor de overwinning!
**Björn Leukemans, Bradley Wiggins *Arnaud Démare
Vorig jaar reed Leukemans al goede resultaten maar dit jaar wil hij en zijn ploeg echt gaan knallen. Ze hebben gezegd om voor top drie te gaan in de Ronde Van Vlaanderen. Als hij dat niveau wil gaan halen dit jaar, zal hij nu al aardig in vorm moeten zijn en iets laten zien!
Arnaud Démare moet je ook niet wegschrijven in zo'n koers. Vorig jaar bleek een koers zoals deze soms nog iets te zwaar maar nu hij een jaartje ouder is moet hij toch wel wat verder gaan komen. Meedoen voor de overwinning is misschien wat hoog gegrepen maar een aardige klassering moet nu toch wel mogelijk worden voor Démare.
Ik ben toch wel het meest benieuwd naar de Brit Bradley Wiggins. Hij werd vorig jaar negende in Parijs-Roubaix en wil dit jaar die koers gaan winnen als afsluiter van zijn carrière. Daarom ben ik erg benieuwd wat hij nu al gaat laten zien in deze koers.  Als het een harde koers wordt en hij komt in een select groepje aan, is hij zeker een kanshebber voor deze koers!
***** 
Kristoff, Boonen, Van Avermaet
****
Vanmarcke, Boasson Hagen, Boonen
***
Roelandts, Stannard
**
Leukemans, Wiggins
*
Démare

 

Over mij

Yannick Lammers
16 jaar

Neem contact met ons op

Email: yannicklammers@gmail.com

Ons team